Alexander Nevsky katedralen

Alexander Nevsky katedralen

St Alexander Nevsky katedralen ligger på Domberget i Tallinn, Estland. Alexander Novgorod var en rysk nationalhjälte som föddes den 30 maj 1220 och dog 14 november 1263. Efter segern vid slaget vid Neva fick han namnet Alexander Nevskij. Han krigade mot svenskar tyskar, finnar och litauer för att förhindra deras framfart och övertagande av rysk mark. År 1547 helgonförklarade den rysk-ortodoxa kyrkan honom.

Alexander Nevsky tallinn - Alexander Nevsky katedralen
Alexander Nevskys katedral i Tallinn

Tsar Alexander III gav arkitekten Mikhail Preobrazhensky (1854-1930) order att bygga den rysk-ortodoxa katedralen på den ortodoxa befolkningens initiativ.

Byggnationen bekostades av frivilliga donationer från hela riket. För att samla donationer till katedralen och byggarbetarna inrättades en särskild kommitté.

Projektets utkast godkändes 4 maj 1893 av kommittén och Preobrazhensky gavs i uppdrag att designa en katedral i dekorerad rysk stil som skulle rymma 1500 personer.

Estlands guvernör Sergei Shakhovskoy (1852-1894) blev ordförande för kommittén och de lyckades samla in ca 434000 rubel genom donationer och fick ta 150000 rubel från statskassan för att kunna fullföra bygget av katedralen. Totalt gick katedralsbygget på omkring 600000 rubel.

30 augusti 1893 invigdes byggnadsplatsen där katedralen skulle resas av ärkebiskopen Arseny.

Sommaren 1895 var de färdiga med grunden och källaren på katedralen och fortsatte med att bygga väggarna av kalksten och cement.

Den 2 november 1897 placerades förgyllda järnkors på kupolerna. Alla fem korsen tillverkades på Reval Roterman & Reitz-fabriken och förgylldes av St. Petersburg-mästaren A. Blum.

Klockorna till St. Alexander Nevsky-katedralen gjordes på Vassily Orlovs klocksgjuteri i St Petersburg. Totalt finns det 11 katedralklockor, deras totala vikt är cirka 27 ton (26 916,8 kg). Huvudklockan väger så mycket som 16 288,8 kg. Klockorna invigdes och lyftes upp den 7 juni 1898. Det krävde 500 soldater med rep för att lyfta upp huvudklockan.

Katedralens fasader dekorerades med stora mosaikpaneler av akademiker A. Frolov. Fasadmosaiken är fortfarande unik för den estniska arkitekturen i både deras storlek och hantverk.

Fönstret vid huvudaltaret är dekorerat med glasmålningar och prydnadsföremål utförda av Sankt Petersburgs hantverkare E. Steinke med hjälp av akademiker Novoskoltsevs ritningar.

Den viktigaste altardelen – ”Eukaristiska Sacramentet” – målades av Sankt Petersburg-konstnären Michail Vassilyev på mönstret av den grekiska mosaiken från huvudalteret i Sophia-katedralen i Kiev.

De fyra evangelisterna på huvudkupolens bågar var målade av Alexander Keznov. Väggmålningar gjordes av målaren Grigory Prokofyev efter skisserna av akademiker Preobrazhensky.

Två guldförgyllda ljuskronor i katedralens mellersta bågar är mönstrade i stil med ljuskronorna i domkyrkan i Moskva.

Den nya katedralen invigdes den 30 april 1900 av Agafangel, biskop i Riga och Mitava.

Under tyskarnas ockupation stängdes katedralen. I maj 1945 kunde den öppnas upp igen och kyrkans tjänster stod åter till förfogande för det ortodoxa folket i Estland. Den svåra och viktiga uppgiften att förbereda katedralen till återöppnandet blev Alexy Ridiger tilldelad – Moskvas patriark. Som påminnelsen om detta finns inskriften ”A. M. Ridiger 20-24 IV.1945.a.” som han gjorde på muren i huvudgalleriet. St Alexander Nevsky-katedralen har genomgått större reparationer sen dess, fasader har återställts och kupoler har förnyats. Genomrostiga kors på kupolerna ersattes av nya som tillverkades i St Petersburg som överensstämmer med originalkorsens utseende.