Resa i Lettland

Resa i Lettland

Att resa runt i Lettland är inte speciellt komplicerat, speciellt med tanke på landets ringa storlek. I den här guiden kommer du komma i kontakt med alla sätt att ta sig runt i städer och på landsbygden i Lettland.

Ta dig fram i städerna

Det allra bästa sättet att ta dig fram i städer som exempelvis Riga är till fots. Dels för att staden inte är speciellt stor till ytan och dels för att du ser den fina jugendarkitekturen bäst på det här sättet. Men det kan visserligen komma stunder då även dina fötter och ben säger ifrån.

Taxi

Att ta taxi i Riga är billigt, men tänk på att välja de röda bilarna. De svarta och de vita kan skämtsamt kallas premiumtaxi och kostar mer pengar. Med taxi från flygplatsen i Riga in till centrum kommer resan att gå på ca 140 kronor.

TIPS! Riga har tyvärr en hel del skojare vad svarttaxichaufförer beträffar. Om du inte talar lettiska är det ännu större risk att du råkar ut för dem. Det du bör göra är att ta hjälp från hotellpersonal som bokar åt dig eller talar om precis vad du bör se upp med för att undvika tråkigheter.

Bussar

De flesta större städerna har lokalbussar som du kan hoppa på när du vill ta en rundtur i staden. Riga har också så kallade trådbussar. Bussbiljetter kan köpas ombord på bussen via en konduktör eller direkt från föraren, i en kiosk eller ett biljettkontor som finns lite varstans. En biljett kostar ca 10 kronor men du bör veta att det kostar en aning mer om du köper den ombord. För en heldag på samtlig stadstrafik betalar du ca 50 kronor.

OBS! På bussar behöver du inte stämpla biljetten medan det är obligatoriskt att göra på trådbussarna.

Seightseeing City Bus Tour Riga

Inne i Riga kan du ta en sightseeingbuss och åka runt med för att se stadens sevärdheter. En dagstur kostar från ca 220 kronor.

Det nationella järnvägsnätet

Det går ganska bra att ta tåget runt i Lettland samt till de närliggande grannländerna. Från Riga kan du t.ex ta tåget direkt till St. Petersburg och Moskva. Dock är inrikestågen inte alltför moderna och förbinder inte varenda liten by i landet. Å andra sidan kan det vara väldigt charmigt att tuffa runt i de gamla vagnarna. Priserna är relativt låga men det tar också längre tid att komma fram. Räkna med ca 65 kronor att ta dig från Riga till Litauens gräns, vilket tar 4 h.

Hyrbil eller egen bil

Du kan ta med din egen bil på färjan till Lettland, eller hyra en bil på plats på flygplatsen eller i städerna. Landet har inga vägtullar men i Jurmala som är en eftertraktad kurort måste du betala för att komma in i stadskärnan. Landsortsvägarna är dock i sämre skick så välj en tålig bil som tål grus och gupp i vägbanan.

Säkerhet

Lettland är ett förhållandevis säkert land att vistas i för turister men det händer att folk råkar ut för ficktjuvar eller oseriösa personer som vill lura dem på pengar. Se som sagt upp med lurendrejare i taxibilar och håll dina tillhörigheter nära dig på kollektivtrafiken.

Prisnivåer

Transporter är billigare i Lettland än i Sverige. Räkna med ca 45-50 % av det vi betalar hemma.