Riga

Riga

Riga är Lettlands huvudstad. En tredjedel av Lettlands invånare bor i huvudstaden, ca 650 000 människor. Det är den största staden i Baltikum (dvs. området med de tre baltiska staterna Estland, Lettland och Litauen) med en yta på 304 km². Riga grundades officiellt 1201 men man har hittat arkeologiska fynd som tyder på att platsen har varit bebodd sedan 2000-2500 år f.Kr.

Deras tidszon ligger en timme före oss i Sverige, så när klockan är 8 här så är den 9 i Riga.

Lettland var ockuperat under 700 år fram till 1991 då de blev en självständig republik. Huvudstaden Riga ligger vid floden Daugava som delar staden i två delar. Den ena delen kallas för Vecriga (gamla Riga) och den andra kallas Pardaugava. Att Riga ligger nära Östersjön har varit en viktigt del i att staden har utvecklats som den gjort. I Riga ligger en stor hamn, internationella tåg passerar genom staden och tjugo minuter från centrum ligger Baltikums största flygplats. Enklast är att åka kollektivt eller med taxi in till stan. Men behöver du bil rekommenderar vi hyrabil.net för billig biluthyrning.

riga - Riga

I Riga finnas det mycket att se och göra med ett stort utbud av det mesta så det finns något som passar alla oavsett smak och intressen.

Gamla Staden i Riga ligger på UNESCO:s världsarvslista och de har en rik kulturmiljö att erbjuda. Det var där uppbyggnaden av Riga började för att sedan expandera utåt och biltrafik är förbjuden där. I Gamla Staden finn en port som kallas för Zviedru varti som betyder ”svenskporten”. Ovanför porten bodde Rigas bödel som satte ut röda rosor i sitt fönster varje kväll innan han skulle avrätta någon.

Riga har varit ett kulturcentrum i de baltiska staterna i årtionden och kulturlivet blommar idag som aldrig tidigare. Staden presenterar upplevelser för varje smak i konst, musik, teater eller design och ett brett utbud av kulturella aktiviteter året runt.

Varje år är Riga värd för stora internationella kulturfestivaler, den största är National Song and Folk dansfestival som hålls vart fjärde år med mer än 30 000 deltagare och lockar turister från hela världen.

I Riga finns det många teatrar, amatördrama- och teatergrupper, konsertsalar och flera konstgallerier. Det finns fler än 40 museer, som det statliga konstmuseet, Riga-historiens museum och navigering, Lettlands naturmuseum, Museum of Decorative Applied Arts och Lettlands etnografiska öppna luftmuseum.

Hotell finns det gott om i Riga och det finns många centralt och flera lite mer avsides om man föredrar det.

I staden finns det både spårvagnar och bussar som man kan ta sig runt med. Taxi är inte speciellt dyrt. Många av turistattraktionerna ligger centralt och det går att ta sig runt genom att promenera också.

Riga går att besöka året om, på vintern brukar temperaturen ligga på någon minusgrad och under sommaren brukar det hålla sig runt 20°C.

Riga har ett stort utbud av spaanläggningar som riktar sig till olika målgrupper, har olika teman och ligger i olika prisklasser.

Riga Zoo är över 100 år gammalt och de har mer än 500 djurarter som visas upp. De har flera projekt för att bevara lettiska utrotningshotade djurarter.

Vid Rigas centralstation finns fem saluhallar där det finns både lokala och internationella specialiteter att köpa.

Vid sommarsolståndet i juni firar de med en hednisk ritual som kallas Ligo. I Riga sker firandet på det stora torget framför domkyrkan. Alla samlas för att äta traditionell mat och framåt kvällen är det dans kring stora brasor och sång.