Kadriorgs palats

Kadriorgs palats

Kadriorgs palatset uppfördes i början av 1700-talet och var tsaren Peters sommarställe 1718-1729. Peter den store, eller Pjotr Aleksejevitj Romanov som var hans fullständiga namn, var tsar och storfurste av Ryssland och Ryska imperiets första kejsare. Han anses fortfarande vara en av Rysslands mest framgångsrika politiker och nationalhjälte. Han regerade i 42 år och blev endast 52 år gammal.

Kadriorgs palats - Kadriorgs palats

Slottet byggdes av den ryska Tsaren Peter den Store som en present till sin hustru Katarina. Kadriorg betyder ”Katarinas dal”.

 

Efter att Peter den store skiljde sig från sin första fru Jevdokija Lopuchina så äktade han sin älskarinna som då blev kejsarinnan Katarina I. De fick två döttrar tillsammans: Anna Petrovna och Elisabet.

 

Det är ett ståtligt palats med en tillhörande park. Palatset har tre våningar på framsidan och två våningar på baksidan. Slottet designades av en italiensk arkitekt vid namn Nicola Michetti. Fasaden är gjord i italiensk barockstil med ett svagt framskjutande parti, mittrisalit, med en fronton över samt en altan på framsidan.

 

Exteriörens färger är en vacker kontrast till den omgivande lummiga parken som omger slottet på flera sidor. På baksidan av slottet finns en vacker blomsterträdgård. Slottets interiör är förvånansvärt ljus och stämningsfull inte lika prålig som många andra samtida slott brukar vara.

 

Vackra målningar finns bevarade i många av rummen men det mest iögonfallande är Tsar Peters porträtt i den stora salen, som går helt i vitt, som hänger mittemot porträttet av Katarina. Det finns fantastiska takmålningar och en hel avdelning för holländsk konst.

 

Majoriteten av ryska härskare besökte Kadriorgs palatset. Under första delen av 1800-talet skedde stora förändringar på slottet och med inredningen. Det var Nikolai I och hans familj som stod för de moderna förändringarna. Under år 1917 var slottet ockuperat av Arbets- och Soldatsrådet Tallinn. Från 1919 tillhörde Kadriorg-palatset Estland. På 1920-talet och 1946-1991 var slottet huvudbyggnaden för Estlands konstmuseum. På 1930-talet var det Estlands statschef som höll till där. Under den tiden kompletterades slottet med ett bankettrum och en vinterträdgård och många rum fick en ny design. Under åren 1934-1938 anpassades slottet efter presidentens önskemål och presidentkontoret byggdes på toppen av slottet med design av arkitekten Alar Kotli. År 1941-1944 användes slottet som bostad åt generalkommissarien för den tyska regeringen, Karl-Siegmund Litzmann.

 

Blomsterträdgården bakom palatset är i fransk arkitektur och har sprutande fontäner under sommaren men de stängs av senare under hösten. Det finns vackra blomsterarrangemang som är inramade av låga buskar.

 

År 1991 påbörjades det omfattande renoverings- och restaureringsarbetet.

 

Kadriorgs konstmuseum är ett av flera museer i Kadriorgparken. Det ligger på promenadavstånd från Tallinns centrum. Konstmuseet öppnades upp i slottet den 22 juli 2000 och innehåller den största samlingen av tidig västeuropeisk och rysk konst. Det är en filial till Estlands konstmuseum.

 

Det finns mycket sevärt i palatset för en konstälskare både en omfattande konstsamling samt temporära utställningar. Just nu visas Estlands konstmuseums samling av utländsk konst i byggnaden. Palatset kan under maj-september besökas tis-fre kl 10-18, ons 10-20. Oktober-maj ons kl 10-20, tors-fre kl 10-18. En vuxenbiljett kostar 6.5€ och rabatter ges till pensionärer, studerande och skolelever. På nedervåningen finns ett café och toaletter.