Resa till Lettland

Resa till Lettland

Då det enda som separerar Lettland och Sverige är Östersjön så är det kort sagt enkelt att ta sig dit. Med ca 16 timmars (eller 9) färjeövergång kan du stiga iland antingen med bil eller till fots för att sedan ta dig fram med landets eget transportnät. Det andra alternativet är att flyga, vilket inte tar mer än 1 timme. I det här avsnittet behandlar vi samtliga vägar som leder till Lettland.

Färjetrafiken

Det finns två rederier som kör färjetrafik från Sverige till Lettland.

  • Stena Line
  • Tallink Silja Line

Dessa två rederier erbjuder 19 överfarter per vecka. Från Stockholm kan du åka med Tallink Silja Line 7 gånger per vecka, och slutdestinationen är Riga. Från Nynäshamn kan du ta Stena Line som istället har den lilla charmiga hamnstaden Ventspils som slutmål. Denna rutt går 12 gånger i veckan.

Ombord får du en hytt att vila ut i om du väljer att åka över natten och roa dig på kvällen ombord, medan du som föredrar en dagsresa reducerar färdtiden till drygt 9 timmar ombord. Detta för att båten saktar in nattetid för att passagerare ska få möjlighet att sova ut och slippa gå upp i ottan.

Fördelar med färja

Det som blir ett extra tilltalande incitament när du åker med färja till Baltikum och Lettland är att du har god tid att festa och ha kul ombord på båten. Här serveras goda middagar, live-musik, dans och mycket annat smått och gott. Många ser överfarten som en resa i sig och slipper vänta uttråkade i någon gate och ombord på flygplanet. Förvisso tar båten längre tid än flyget, men vill du ha roligt hela vägen till Lettland rekommenderas detta resesätt.

Ta med bilen, husvagnen eller MC:n ombord

Det går bra att ta med bilen, MC:n eller husbilen/husvagnen till Lettland om du skulle föredra att åka runt lite mer flexibelt. Lettland är ett litet land som är kul att utforska bakom ratten för att stanna till på mysiga platser. Detta är ett betydligt smidigare alternativ än att korsa länder som Tyskland, Polen och Litauen, vilket blir en omväg. Den resan kan visserligen vara värt besväret eftersom du får chans att uppleva mycket på vägen, men det är inte säkert att du kommer fram speciellt utvilad. Skulle du emellertid vilja kompromissa och både köra en delsträcka och ta färjan, kan du hoppa på en färja i Tyskland med bilen istället. Färjan från Tyskland avgår från Travemünde och stannar i den lilla hamnstaden Liepaja.

Lettiska vägar – info för bilister

Något att ta i beaktande är att de lettiska vägarnas skick i vissa fall inte är det allra bästa. En del vägar är också ganska krokiga och guppiga, speciellt om du ska ut på landsbygden. Grusvägar är vanliga på ”vischan”, medan asfalt eller kullersten är vanligare i och runt städer.

Med flyg till Lettland

För den otålige resenären som vill komma fram snabbt, gäller enbart flyget. Det finns tre flygbolag som trafikerar rutten mellan Stockholm Arlanda och Riga.

  • SAS
  • Air Baltic
  • Norwegian

Dessa flygbolag flyger direkt till huvudstaden och den internationella flygplatsen som bara ligger 10 kilometer utanför centrum. Vill du komma fram till Lettland med snabba ryck kan det inte bli smidigare!

Från Göteborg Landvetter kan du också flyga direkt med Air Baltic och samtliga tre ovan nämnda flygbolag inberäknar även Köpenhamns rutt, vilket kan vara bra att veta om du bor i södra Sverige och vill ta en tripp till Lettland.