House of the Blackheads

House of the Blackheads

Vid Rådhustorget i Riga står den gotiska byggnaden som på lettiska heter ”Melngalvju nams”, som betyder Svarthuvudenas hus. Huset byggdes 1334 och skulle hysa resande köpmän. Byggnaden drog in pengar till staden och höll ihop handelsförbindelserna med andra handlare från öst och väst.

The Blackheads var unga, ogifta handlare, mestadels tyskar men även engelska, skotska, holländska, svenska och norska medlemmar. De var kända för deras temperament och entusiasm för organisering av olika fester och evenemang. Deras entusiasm förvandlade denna byggnad till en av de viktigaste kulturella platserna i staden. Det var köpmännens förening som förenade Rigas köpmän och hantverkare till ett brödraskap som kallade sig för Blackheads. Under sina resor mellan exotiska platser lyckades de skydda sina skepp och vagnar från pirater och rånare. The Blackheads valde St Maurice som sitt skyddshelgon, som traditionellt avbildades som e svart soldat i en riddares rustning.

The House of the Blackheads var det kulturella epicentret i Riga under århundraden.

House of the Blackheads - House of the Blackheads

Det har restaurerats många gånger som under 1500-taet när det satt stenar bredvid dörrarna och under slutet av 800-talet när det satt lejonstatyer placerade ovanför ytterdörren.

Under andra världskriget förstördes byggnaden men till Rigas 800-års jubileum år 2001 byggdes det upp igen.

Profetian som en gång skrevs på byggnadens dörrar: ”Om jag är avsedd att förstöras, kommer jag att byggas om av dig!” har blivit sann.

Det är en av de mest färgstarka byggnaderna i Riga. Byggnaden innehåller ett mycket unikt historiskt arv om svarthuvudenas legendariska brödraskap.

Du kommer beundra den överdådiga fasaden av House of the Blackheads som med olika arkitektoniska stilar och konstnärliga trender av olika perioder tornar upp sig mitt i Gamla staden.

Denna byggnad, som ligger i hjärtat av Gamla stan i Riga, är ett centralt representationsställe. Nyligen användes det som presidentens tillfälliga bostad medan Riga slottet renoverades.

Det är idag ett museum och konserthall. Det r en utmärkt lokal för att organisera evenemang i: konserter, festmiddagar, mottagningar. konferenser eller andra kulturella evenemang som sker i staden. Varje händelse som organiseras i the House of Blackheads lokaler blir oförglömliga eftersom byggnaden utstrålar en speciell aura.

Framför House of the Blackheads står det en staty mitt på Rådhustorget som föreställer Sankt Roland som symboliserar rättvisan och stadens frihet.

The Blackheads House är öppet för allmänheten från tisdag till söndag mellan kl. 11.00 och 18.00.

Under besöket kan du få reda på mer om byggnadens historia och få prova på några roliga aktiviteter. Du kan få se byggnadens historiska källare som är daterad från 1400-talet, se den stora silversamlingen som en gång var den största i Baltikum, samt njuta av den fantastiska atmosfären i byggnadens festsal.

Titta på verk av deras hantverkare och beundra antikviteterna: kristallkronor, konferenshallens målade tak, de exakta kopiorna av 1900-talets stolar och soffor, vapen och rustningar, adelns porträtt i förgyllda ramar, färgade glas med färgstark utsmyckning, Blackheads vapensköld och kandelabrar. Se de saker som en gång tillhörde Blackheads brödraskap: snusdosor, bestick, målningar och keramik.

Denna byggnad rymmer också en av de viktigaste platserna för turister i Riga, turistinformationscentret.