Estlands friluftsmuseum

Estlands friluftsmuseum

Estlands friluftsmuseum är en stiftelse som presenterar Estlands landsbygdsarkitektur och byliv, sprider sin kunskap om renovering, konservering och digitalisering. Organisationen Ennistuskoda Kanut fick sitt namn från den danske hertigen Knud Lavard som har varit känd som Tallinns hantverksmästares skyddshelgon i århundraden.

friluftsmuseum - Estlands friluftsmuseum

Den statliga organisationen Ennistuskoda Kanut slog den 1 januari 2014 sig ihop med riksmuseet Estlands friluftsmuseum och blev stiftelsen Estlands friluftsmuseum.

Ennistuskoda Kanut erbjuder även tjänsten för digitalisering av kulturarvsföremål.

Idag upptar museet en yta på 72,22 hektar och byn har 74 byggnader.

Det tar ca 15 minuter med bil att ta sig från huvudstaden Tallinn till Estlands friluftsmuseum.

Länk: https://evm.ee/swe/framsida

Museet har är utformat som en riktigt by med 14 olika gårdar som visar hur familjer bodde och levde i Estland från 1700-talet fram till 1900-talet. Det skildrar olika familjer med olika ekonomiska förutsättningar. I byn finns en kyrka, en brandbomb, en lanthandel, en bykrog, en skola, kvarnar och fiskebodar. Besöket ger en fantastisk inblick i hur livet var för vanliga människor på Estlands landsbygd. Alla saker är väl bevarade och du kan gå in i alla hus och få svar på dina frågor.

De visar de lokala vanorna och levnadssätten med hjälp av konkreta exempel, som hur det gick till vid begravningar, bröllop och andra ceremonier.

Estlands friluftsmuseum anordnar workshops och evenemang som lär ut de kunskaper de har från den tidseran. Ett besök på Estlands friluftsmuseum passar både för stora och små. Du kan prova på att åka med häst och vagn och äta traditionell estnisk husmanskost på bykrogen. På museet finns det hantverk som du kan köpa med dig hem.

Från påsk och under sommarhelgerna anordnas det olika evenemang. Då är det en mycket vacker plats med vilda blommor och skön natur. Det brukar bjudas på folkdans och uppvisning av handgjorda produkter. Även under hösten finns det en hel del uppvisningar. Besök under vintern är också en speciell upplevelse då du kan promenera i det fridfulla skogslandskapet som är täckt av snö. dock är inte alla utställningar öppna under vintersäsongen men du kan åka en tur i släden som dras av hästarna. Se till att klä dig bra då temperaturen kan nå flera minusgrader under vintern.

Avsätt flera timmar helst en hel dag för att kunna njuta av allt som Estlands friluftsmuseum har att erbjuda.

Estlands friluftsmuseum är öppet året runt, förutom julafton-juldagen och nyårsafton. Under sommarsäsongen som sträcker sig från den 23 april till den 28 september har gårdarna, skolhuset, handelsboden öppet mellan 10-18. Bykrogen kl 11-20. Museum park och slöjdbutik kl 10-20 samt konserverings- och digitaliseringcentret kl 9-17. En vuxenbiljett under sommarsäsongen kostar 9€.

Under vintersäsongen som är mellan 29 september till den 22 april kostar inträdet 7€ då färre gårdar är öppna. Men handelsboden och slöjdbutiken, bykrogen, skolhuset, Härjapea, Setu och Sepa gårdar och Huset från det ryska området vid Peipsi-sjön är öppna mellan kl 10-17. Konserverings- och digitaliseringcentret har öppet vardagar kl 9-17.

Det går att lösa en årlig biljett som ger dig inträde när du vill för endast 30€. De ger rabatterade priser för familjer.