Reseinformation

Reseinformation

Till Lettland kan du åka bil, buss, tåg, flyg eller färja.

Det finns en stor risk att råka ut för ficktjuvar i Lettland framförallt vid Rigas järnvägs- och busstation samt vid marknaden i Gamla Stan.

Naturförhållandena i Lettland påminner om våra här i Sverige. Om du ska åka till Lettland någon gång under den tidiga våren fram till den sena hösten kan det vara bra att vaccinera sig mot fästingar. Använd också långbyxor och långärmad tröja om du ska ge dig ut i naturen. Fästingarna finns i hela landet.

Som svensk medborgare behövs det inga visum för att besöka Lettland under en kortare tid. Har du tänkt att stanna längre än 90 dagar krävs det ett uppehållstillstånd. In- och utresereglerna kan ändras så kolla alltid upp vad som gäller precis innan du ska resa för att inte råka ut för några överraskningar.

Vid resa till Lettland behöver du ta med dig ditt pass eller ett nationellt ID-kort. Körkort och vanliga ID-kort räcker inte för att styrka din identitet.

Vid flyg till Lettland krävs det pass eller nationellt ID-kort för att checka in och detsamma gäller vid båtresa.

Svenska medborgare har rätt till sjukvård och du ska visa upp det europeiska sjukförsäkringskortet som du beställer från Försäkringskassan innan avresan. Nödnumret i Lettland är detsamma som vi använder oss av i Sverige, 112.

Det är inte tillåtet att dricka alkohol på allmänna platser i Lettland och det kan leda till böter eller att du blir omhändertagen av polisen.

I huvudstaden Riga kan du oftast göra dig förstådd med engelska, annars är det ryska och lettiska som gäller.

Ska du åka med din bil till Lettland kräver de Lettiska myndigheterna att du kan visa upp bilens registreringsbevis i original när du passerar gränsen. Det gäller även för motorcyklar och släpvagnar. Vinterdäck krävs mellan 1 december-1 mars.

Du får inte ha mer än 0,5 promille alkohol i blodet när du kör bil i Lettland. Det är förbjudet att använda sin mobiltelefon utan handsfree medan du kör.

Det är en timmes tidsskillnad mellan Sverige och Lettland, de ligger en timme före oss.

I Lettland är det euro som används som valuta sedan 2014.

Sveriges ambassad riga - Reseinformation

Om du skulle tappa bort ditt pass eller få det stulet kan du ansöka om ett provisoriskt pass på Svensk ambassaden i Riga. Vid stöld måste det polisanmälas direkt.

De största hamnarna i Lettland ligger i Riga, Ventspils och Liepaja. Det går regelbundet passagerarfärjor och bilfärjetrafik från olika städer i Sverige som lägger till där.

Rutten Stockholm-Riga är den vanligaste färjetrafiken som körs med kryssningsfartyg som erbjuder all möjlig slags underhållning ombord. Det tar 17 timmar från Stockholm till Riga med färja. Från Rigas hamn in till centrum är det ca en kilometer och det går lätt att ta sig dit med taxi eller genom att promenera.

Från Nynäshamn kan du antingen ta färjan till staden Liepaja det tar ca 12 timmar eller till Ventspils som tar 11 timmar.

Förutom euron har Ventspils har en egen valuta som heter venti. Det är sedlar med kor på som du kan tjäna och använda i bland annat i stadens caféer och nöjesställen.