Kumu konsthall

Kumu konsthall

Kumu konstmuseum heter Kumu kunstimuuseum på estniska och ligger i Estlands huvudstad Tallinn. Kumu är en förkortning av kunstimuuseum.

kumu - Kumu konsthall

Estlands konstmuseum grundades den 17 november 1919 men det var inte förrän 1921 det fick sin första permanenta byggnad i Kadriorg-palatset. 1929 fick konstmuseet flytta på sig så Estlands president kunde bo i palatset. Sedan flyttade konstmuseet runt och hade flera temporära adresser fram till 1946 då det åter igen kunde flytta tillbaka till Kadriorg-palatset. Efter att Estland varit ockuperat av Sovjetunionen under många år behövde palatset stängas för renovering år 1991. Estlands regering lovade att bygga en ny byggnad åt konstmuseet i Kadriorgparken men fram tills det var färdigt fick de hålla till i det estniska riddarhuset i Gamla stan. Sommaren år 2000 kunde palatset öppna upp igen men de hyser inte hela Estlands konstmuseum där inne.

Kumu är en av fem avdelningar av Estlands konstmuseum. Kumu är huvudbyggnaden. I byggnaden finns hela museets administration. Kumu ligger i stadsdelen Kadriorg i Tallinn. Museet öppnades den 17 februari 2006.

Kumu museet är den största och mest representativa utställningsplatsen i hela Estland. Det är också ett av de största konstmuseerna i Nordeuropa. År 2008 vann Kumu titeln ”Årets Museum”. Kumu strävar efter att vara ett modernt konstmuseum som inte bara samlar in, bevarar och visar upp, utan också uppmuntrar till mental aktivitet både för vuxna och barn. De har utbildningsprogram som diskuterar konst och konstens betydelse i den moderna världen.

Uppbyggnaden av Kumu museet tog lång tid de höll på mellan 2003-2006. Byggdesignern är Pekka Vapaavuori som är en arkitekt från Finland.

Du kan gå in från Kadriorg parkens sida och då kommer in på konsthallens bottenvåning och finner där en salong och café. Går du in från Lasnamägis parkeringsplats hamnar du på första våningen där terrassen, informationen, stora salongen, biblioteket, bokhandeln och restaurangen finns. Tillfälliga utställningar kan finnas på det våningsplanet ibland.

På andra våningen finns klassisk estnisk konst från 1700-talet fram till slutet av andra världskriget.

Tredje våningen hyser estnisk konst från 1945-1991 en utställning om sovjetisk ockupation.

Fjärde våningen har tillfälliga samtida konstutställningar med konst gjord efter 1991.

På början av femte våningen drivs ett modernt konstgalleri. Det växlar mellan estnisk och internationell konst och det fungerar även som ett idélaboratorium där kreativiteten får flöda fritt.

Kumu konsthallens ambition är att anordna utställningar i både estnisk och internationell konst och det finns föreställningar, konserter, seminarier och konferenser. Utbildningscentrumet anordnar program och kurser för de olika åldersgrupperna. Biblioteket där innehåller den mest omfattande valmöjligheten av konstlitteratur i hela Estland.

Kumu konsthallens roll är att vara pedagogisk och samtidigt fungera som ett nöjescentrum med konst .

Kumu presenterar både permanenta samlingar och tillfälliga utställningar. De tillfälliga utställningarna inkluderar både utländsk och estnisk modern och samtida konst.

Museet är framgångsrikt placerat i kalkstenskanten av Lasnamäe Hill, och därför är den trots sin storlek i harmoni med den äldsta Kadriorgparkens intimitet.

Kumu konsthall har en stor samling av estnisk konst, bland annat målningar av Carl Timoleon von Neff, Oscar Hoffmann, Ants Laikmaa, Julia Hagen-Schwarz, Oskar Kallis, Konrad Mägi, Jaan Koort, Henn Roode och Johannes Greenberg.