Äta och dricka

Äta och dricka

Den lettiska maten är mycket ryskinspirerad vilket inte är förvånansvärt då landet var styrt av ryssar under en längre tid. Även dryckerna har mycket av det ryska i sig och starksprit som vodka är livets vatten även här.

Agrikulturen viktig

I Lettland har man huvudsakligen livnärt sig på sitt jordbruk. Landet har i sitt förflutna upplevt stor fattigdom och även om ekonomin har gått upp så kan man till stor del fortfarande ana den gamla andan. Rotfrukter, grönsaker och kött är viktiga inslag i den lettiska kokkonsten. Mycket av det svenska kan också urskiljas i maten, eftersom kål, potatis, ägg, fläsk och vete ofta syns på tallriken. Den gemensamma nämnaren är att maten i regel är ganska fet och innehåller inte alltför mycket kryddor.

Vid undersökningar har man kommit fram till att folket i Estland och Lettland spenderar betydligt mer pengar på mat än i till exempel Sverige. Nästan 20 % av månadslönen gick åt till mat medan en svensk generellt spenderar lite över 12 %.

Lettiska måltider – smaka och njut!

Letter har influerats starkt från angränsande länder, men det betyder inte att de apar efter. Olika rätter har ”lettifierats” såsom pirogen, buffén och den klassiska, svenska bondmaten ”ärtor och fläsk”. Visste du att det även finns en lettisk motsvarighet till smörgåsbordet? Jo, det heter ”aukstais galds”. Här följer andra typiska rätter på det lettiska matbordet.

  • Borstj – rödbetssoppa och äts med kefir, gurka och lite örter
  • Blini – små plättar med garnering
  • Lettiska piroger – ugnsbakade piroger
  • Pelmeni – ravioli som inspirerats från det ryska köket
  • Pelekie zirni ar speki – en böngryta med lök och rökt kött. Betraktas som Lettlands nationalrätt
  • Lettisk choklad – en delikatess bland konnässörer!
  • Skorpor med vitlök som äts som tilltugg
  • Skogssvamp i olika tillagningar är vanligt i Lettland. Det är mycket vanligt att gå ut i skog och mark och plocka svamp
  • Ķimeņu siers – en ost med kummin som är en specialitet på midsommarafton

Som dryck konsumerar man mycket vodka, rabarbervin och lokalt öl. Balzam är en slags likör baserad på örter och fungerar bra som digestif eller sängfösare.

Restaurangkultur

I städer som Riga är det vanligare att sätta sig till bords ute på restauranger under helgen eller någon kväll efter arbetet. Men att gå ut och äta varje dag blir för dyrt för en medelklassig lett. Det är mer vanligt att gå och sätta sig och ta en fika på eftermiddagen för att spana på folk eller njuta i solskenet.

Det som dock är en trevlig företeelse är att det finns många vackra herrgårdar på den lettiska landsbygden där det ligger flotta restauranger för finsmakare och där priserna fortfarande är mer än rimliga.

När ringer middagsklockan i Lettland?

Letter äter ungefär runt samma tidpunkter som vi hemma i Sverige. Middagen intas ca kl. 18:00 på vardagarna och kanske en aning senare om det är fest eller helg. Till frukost äter man gärna rågbröd med skinka och ost, ungefär som vi är vana vid på frukostbordet här hemma.

Prisnivåer

Att äta ute i Lettland för en europé brukar inte bli ett speciellt dyrt kalas. Priserna är nästan hälften så höga som i Sverige, vilket resulterar i att många äter som kungligheter till mycket liten budget när de är på besök i Lettland. En trerätters meny för två på en bra restaurang kostar ca 290 kronor. En öl på en bar kostar drygt 20 kronor eller mindre. Portionerna är dessutom rejält mättande så du slipper känna hungern komma smygandes inom kort igen.

Dricksa 5-10 %

Det hör till god uppfostran att lägga lite extra i koppen när du lämnar kaféet eller restaurangen. 5-10 % hör till vanligheterna och kan göra stor skillnad i vardagen för en arbetande lett.